Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku
źródło inspiracji: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2016/11/rog…
Przepis
kładniki na około 10-12 rogali
Na ciasto półfrancuskie:
500 g mąki pszennej
200 ml lekko ciepłego mleka
60 g cukru
60 g masła roztopionego i ostudzonego
2 żółtka
10 g świeżych drożdży
szczypta soli
150 g masła (zamrożonego)
Na masę makową:
200-250 g białego maku
120 g cukru
100 g miodu
50 g migdałów
20-30 g rodzynek
40 g masła
1 łyżka skórki pomarańczowej
2 białka
100 g zmielonych biszkoptów
parę kropel aromatu migdałowego
Lukier:
1 szkl cukru pudru
sok z połówki cytryny
1-2 łyżki ciepłej wody
Dodatki:
do obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy
Skomentuj inspiracje: