Ciasto Kinder country- bez pieczenia

Przepis


Ciasto Kinder country

Lubicie batoniki Kinder country ? Polecam domową wersję ciasta bez pieczenia na bazie czekolady i śmietany kremówki z serkiem mascarpone, a wszystko połączone z płatkami Nastle Kangus. Idealne, jeśli lubicie słodkie ciasta i desery. Gwarantuje, że Wasze dzieciaczki będą zachwycone !


Składniki na formę o wymiarach 30 x 25 cm lub tortownica 24-26 cm

śmietana kremówka 350 ml
serek mascarpone 250 g
herbatniki około 200 g
czekolada biała 200 g
czekolada mleczna 200 g
chrupki typu Kangus około 3 szklanki
Przygotowanie

Białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mocno schłodzoną kremówkę i serek mascarpone miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania sztywnego kremu ( odlewamy 200 ml z całości śmietanki kremówki + 250 g mascarpone ). Następnie partiami dodajemy wystudzoną, ale jeszcze płynną białą czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach. Wsypujemy 2-2,5 szklanki płatków kangusów, mieszamy łopatką. Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników. Białą masę przekładamy na warstwę herbatników, wyrównujemy. Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników.
Mleczne czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy resztę śmietanki kremówki ( 150 ml ) na sztywno, dodajemy wystudzoną czekoladę, mieszamy. Na warstwę herbatników przekładamy ciemną masę, wyrównujemy. Wierzch dekorujemy pozostałą ilością kangusów. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.
Smacznego.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤