Truskawkowa pianka z mleka skondensowanego i galaretką
źródło inspiracji: http://www.kuchniaupoli.pl/truskawkowa-pianka-z-m…
Przepis
Truskawkowa pianka z mleka skondensowanego i galaretką
Uwielbiamy ten rodzaj ciast, za prostotę w przygotowaniu i lekkość na podniebieniu. Połączenie biszkoptów, delikatnej truskawkowej pianki i owoców zalanych galaretką przypadnie do gustu nie jednemu maluchowi. W sezonie możemy modyfikować przepis poprzez dodawanie ulubionych owoców lub po prostu bawić się kolorami galaretek. Polecam również tęczową piankę
Składniki na tortownicę 26-28 cm
biszkopty około 100 g
mleko skondensowane niesłodzone 500 g
galaretka truskawkowa x 2
wrząca woda 400-450 ml
owoce
galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody ( na wierzch )
Przygotowanie
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Owoce myjemy, osuszamy. Tortownicę wykładamy biszkoptami.
Mocno schłodzone mleczko ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż zgęstnieje i podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Truskawkową piankę przelewamy na biszkopty, chłodzimy w lodówce przez godzinę. Owoce układamy na wierzchu. Galaretkę na wierzch również rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie ostrożnie zalewamy owoce. Ciasto chłodzimy w lodówce parę godzin, galaretka porządnie stężeje. Natomiast najlepsze do krojenia jest następnego dnia, kiedy biszkopty nieco zmiękną.
Smacznego
@Paulina
Skomentuj inspiracje: