Ragale Marcińskie - prawdziwe - przepis krok po kroku.

Przepis


Składniki na ciasto ( wyjdzie około 30 rogalików):
pół kostki świeżych drożdży – 50 g
0,5 litra mleka 3,2%
1 kg mąki tortowej (użyłam typ 405) plus troszkę do podsypywania
24 g drobnej soli (dałam 3 płaskie łyżeczki, czyli troszkę mniej niż wg. Roux)
100 g cukru pudru
550 g dobrego masła (chłodnego)
Składniki na farsz:
500 g białego maku
120 g biszkoptów
100 g orzechów włoskich
skórka otarta z pomarańczy
100 g płatków migdałowych
2 jajka
100 g rodzynek
cukier puder – według uznania (dałam pół szklanki)
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania ciasta
sok z połówki pomarańczy
pół szklanki cukru pudru
zmielone migdały – 80 g
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤