SERNIK DYNIOWY Z POLEWĄ KRÓWKOWĄ

Przepis


SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm)
SPÓD
200 g ciasteczek
100 g masła rozpuszczonego
łyżeczka przyprawy do piernika
PUREE Z DYNI
Dynia, którą użyłam do zrobienia puree w całości ważyła 1200 g
MASA SEROWA
800 g twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
180 g cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
puree z dyni
masa krówkowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Spód
Ciasteczka, drobno pokruszyć, dodać roztopione masło oraz przyprawę, wszystkie składniki połączyć, masą cisteczkową wylepić dno tortownicy, wstawić do lodówki
Puree z dyni
Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć do blędera i zmiksować na gładką masę.
MASA SEROWA
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować na gładką, jednolitą masę, cały czas miksując dodawać puree z dyni. Masę serową przelać na schłodzony sód ciasteczkowy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 170°C.
Sernik udekorować masą krówkową

@Beata
następna inspiracja ➤

Dołącz do naszej grupy facebookowej

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤