Sernik z jabłkami na czekoladowym spodzie

Przepis


Ciasto czekoladowe:
110 g mąki pszennej tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
150 g masła
50 g cukru trzcinowego
80 g miodu
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka
3 duże jajka
100 g masła
160 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( 40 g )
1 łyżka mąki pszennej
skórka otarta z 1 cytryny ( wyszorowanej i sparzonej )
sok z 1/2 cytryny
Jabłka:
1 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki masła
około 7 łyżek płynnego miodu ( lub więcej/mniej, zależy od kwasowości jabłek )
100 g rodzynków
cynamon do smaku
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤