Tiramisu piernikowe

Przepis


Szklana forma 30/17 cm

35 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi
½ kg sera mascarpone
1 szklanka śmietany kremówki 30%
6 żółtek
6 łyżek cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 szklanka gorącej wody
½ łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki rumu
Ciemne kakao do oprószenia

Jak wykonać tiramisu ?

Kawę rozpuszczalną wsypujemy do kubka razem z przyprawą do piernika, zalewamy szklanką gorącej wody słodzimy 1 łyżeczką cukru, odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego naparu wlewamy ciemny rum, mieszamy.

Żółtka jaj wbijamy do szklanej miski, wsypujemy cukier stawiamy na garnku z gorącą wodą i mieszadłem do piany ubijamy mikserem aż stanie się gęsta, lśniąca a cukier się rozpuści.

Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie razem z serkiem mascarpone, ubijamy na gęsty krem , dodajemy masę jajeczną, miksujemy krótko, tylko do połączenia.
W szklanym pojemniku układamy pierwszą warstwę biszkoptów, skrapiamy równomiernie częścią naparu z kawy, posypujemy grubo przez sitko ciemnym kakao, wylewamy część kremu, układamy drugą warstwę biszkoptów tak sam skrapiamy naparem z kawy, oprószamy kakao, na wierzch rozprowadzamy resztę kremu i posypujemy grubo kakao, naczynie przykrywamy, schładzamy całą noc w lodówce.

Deser kroić układać na talerzykach lub najlepiej jeść łyżeczką prosto z formy.
Smacznego
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤