Grzebienie drożdżowe z serem

Przepis


Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym.


Składniki na 15-20 sztuk

Ciasto drożdżowe

drożdże piekarskie 15-20 g
cukier 2 łyżki
ciepłe mleko 1 szklanka
mąką pszenna 450 g, plus do podsypania
masło 1 czubata łyżka
jajko
szczypta soli
Masa serowa

serek śmietankowy 200 g
żółtko z małego jajka
budyń śmietankowy 2 łyżki
cukier wanilinowy 16 g
cukier 1-2 łyżki
cukier puder do oprószenia
roztopione masło do posmarowania ciasta
Przygotowanie

Mąkę mieszamy z solą, przesiewamy. Mleko z cukrem podgrzewamy do letniej temperatury, kruszymy drożdże, dodajemy dwie, trzy łyżki maki i mieszamy z grubsza. Szklankę z zaczynem umieszczamy w misce z mąką. Masło rozpuszczamy i studzimy. Rozkłócone jajko przelewamy do miski z mąką, dodajemy masło. Przygotowane składniki odstawiamy na 10-15 minut, aż zaczyn ruszy.
Serek śmietankowy miksujemy z żółtkiem, cukrem, cukrem wanilinowym i suchym budyniem.
Składniki na ciasto drożdżowe dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy przez parę minut. Ciasto przekładamy do czystej, naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem ( na około godzinę ).
Część ciasta wałkujemy na kształt prostokąta. Przez środek nakładamy nadzienie i zwijamy w rulon. Następnie dzielimy na parę części i każdą nacinamy do połowy co 0,5-1 cm. Delikatnie zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Grzebienie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 20-25 minut na rumiany kolor. Wystudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤