TARTA BANANOWA Z BUDYNIEM ❤ (WEGANSKA, BEZ CUKRU )
Przepis
Składniki :
na ciasto
70 g płatków jaglanych
30 g płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka płynnego masła orzechowego
1 rozdrobniony banan
mąka pszenna
odrobina mleka sojowego
odrobina ksylitolu do smaku
na budyń
szklanka mleka roślinnego
1/2 opakowania proszku budyniowego waniliowego
ksylitol do smaku
łyżeczka oleju kokosowego
+ ulubione owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Do malaksera wsypujemy płatki, dodaję rozdrobnionego banana, masło orzechowe, ksylitol i mleko sojowe.
Całość blendujemy i dosypujemy odrobinę mąki pszennej.
Tak przygotowanym ciastem wykładamy małą, prostokątną formę do pieczenia, którą wcześniej natłuszczamy olejem roślinnym i oproszamy płatkami owsianymi. Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 10 minut w temp. 220 stopni C.
W międzyczasie przygotowujemy budyń waniliowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec dodajemy olej kokosowy.
Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy budyń waniliowy i układamy na wierzchu kawałki owoców (w moim przypadku były to plasterki brzoswkini). Na koniec oprószamy płatkami i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.
Odstawiamy do przestudzenia i schładzamy w lodówce przez min.godzinę.
Ciasto podajemy schłodzone.
@Wiktoria
Skomentuj inspiracje: