Ciasto tortowe z michałkami i galaretką z malinami

Przepis


Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
2/3 szklanki i mąki tortowej
1/3 szklanki ciemnego kakao
50 g gorzkiej czekolady
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem z michałkami:
500 g śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
10 sztuk orzechowych michałków
½ szklanki cukru pudru

Poncz:
150 ml dowolnej nalewki owocowej (malinowa, śliwkowa, wiśniowa, porzeczkowa)
100 ml przegotowanej zimnej wody

Dodatkowo:
1 galaretka malinowa Dr.Oetker
30 dag świeżych malin

Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z kakao, czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej.
Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier, miksować do uzyskania gęstej lśniącej piany, do masy jajecznej, wsypywać powoli przesianą mąkę z kakao, dodać startą czekoladę, delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy samo dno. Piec w 160*c przez 35 minut.
Po wyjęciu z pieca wystudzić przekroić wzdłuż na połowę.

Krem z michałkami:
Śmietanę podgrzać, ale nie gotować! Do ciepłej dodać połamaną gorzką czekoladę oraz rozdrobnione michałki, chwilę odczekać aż się rozpuszczą, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
Bardzo zimną masę zmiksować na gęsty krem.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, zimną wymieszać z malinami.
Pierwszy blat czekoladowego ciasta nasączyć połową ponczu z nalewki wymieszanej z wodą, wyłożyć ¾ kremu, przykryć drugim blatem znów nasączyć i rozsmarować resztę kremu. Wylać tężejącą galaretkę z malinami. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Słodkich wypieków!
@Agata
następna inspiracja ➤

Dołącz do naszej grupy facebookowej

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤