Babeczki z jagodami i kruszonką

Przepis


Składniki na 18 sztuk

*Składniki tj. jaja, masło w temperaturze pokojowej

miękkie masło 100 g
jajka 3
mleko 3,2 % 120 ml
cukier drobny kryształ 80 g
cukier wanilinowy 16 g
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 250 g
jagody 100 g
kruszonka
Przygotowanie

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Kolejno dodawać po jednym jajku każdorazowo miksując do połączenia składników, na końcu dodać mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Składniki sypkie dodawać partiami, zmiksować. Jagody wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć na durszlak. Owoce dodać do ciasta, wymieszać delikatnie za pomocą łopatki. Papilotki wyłożyć do formy. Ciasto nałożyć do 2/3 wysokości papilotek, wierzch posypać kruszonką wg uznania. Piec w temperaturze 180 °C przez 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤