Bezglutenowe gofry kokosowe

Przepis


Bezglutenowe gofry kokosowe

Delikatne i chrupiące gofry z lekko wyczuwalną kokosową nutą. Idealne na letni deser podane w towarzystwie ulubionych, świeżych owoców, lekko oprószone cukrem pudrem.


Składniki na 10 sztuk

mleczko kokosowe 400 ml
duże, wiejskie jajka 2
olej rzepakowy 1 łyżeczka + do smarowania
mąka ryżowa 200 g
cukier lub ksyliton 1-2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka produkt bezglutenowy
cukier wanilinowy lub ekstrakt
szczypta soli
Przygotowanie

Składniki płynne umieszczamy w jednej misce wraz z żółtkami, cukrem wanilinowym i mąką z proszkiem do pieczenia. W drugiej zaś białka jaj ze szczyptą soli. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pozostałe składniki dokładnie miksujemy do połączenia. W między czasie nagrzewamy gofrownicę. Ubitą pianę partiami dodajemy do ciasta i mieszamy bardzo delikatnie łopatką.
W razie potrzeby natłuszczamy pędzlem powłokę gofrownicy. Wylewamy porcję ciasta i pieczemy przez około 4 minuty, na rumiany kolor. Następnie studzimy na kratce. Wystudzone gofry oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami np. świeże owoce, bita śmietana, dżem.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤