Bezglutenowe ciasto z cukinii

Przepis


Bezglutenowe ciasto z cukinii

Intensywnie czekoladowe ciasto z cukinią i bakaliami. Ciasto jest delikatne i pulchne, wręcz rozpływające się w ustach. Obłędnie smaczne, wilgotne z lekką nutą gryki, bezglutenowe.


Składniki na keksówkę o wymiarach 13 x 40 cm

mąka gryczana 2 szklanki około 350 g
soda oczyszczona 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki produkt bezglutenowy
kakao lub karob 3 łyżki około 35 g produkt bezglutenowy
cynamon 1 łyżeczka
cukier kryształ 2/3 szklanki około 200 g
duże, wiejskie jajka 2
mleko roślinne lub bez laktozy 3/4 szklanki
olej rzepakowy 100 ml
cukinia około 300 g
bakalie użyłam żurawiny, rodzinek, posiekanej gorzkiej czekolady, migdały w płatkach, orzechy.
Polewa czekoladowa

gorzka czekolada, dobrej jakości 70 g
masło 1 łyżeczka
Przygotowanie

Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą, kakao uprzednio można przesiać. Następnie dodajemy bakalie, garść posiekanej czekolady, mieszkamy. Całe jajka ubijamy na jasną i puszystą masę, olej wlewamy cienką strużką stale miksując.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, masę jajeczną, mleko, składniki sypkie, bakalie i odciśniętą startą cukinię. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez 40-50 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Czekoladę siekamy, przekładamy do miski wraz z łyżeczką masła i rozpuszczamy po parę sekund w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasto smarujemy polewą.
Smacznego.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤