Pudding kokosowy z nasionami Chia i owocami
źródło inspiracji: http://www.kuchniaupoli.pl/pudding-kokosowy-z-nas…
Przepis
Kokosowy pudding Chia z truskawkowym musem
Kokosowy pudding Chia z truskawkowym musem, deser oprószony wiórkami kokosowymi lub chipsami z kokosa, szybki w przygotowaniu i mega pyszny. Kolejny przepis pod tytułem dlaczego tak późno to odkryłam ? Nowość w mojej kuchni Chia ( szałwia hiszpańska ) jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to gorąco zachęcam ! Chia mają właściwości żelujące, więc ich zastosowań jest mnóstwo. Po przygotowaniu wyglądem przypominają kawior, natomiast w smaku nie są dominujące. W połączeniu z mlekiem, jogurtem stanowią świetną alternatywę dla owsianek. Nasiona po namoczeniu w wodzie, mleku puchną i tworzą żelową konsystencję podobnie jak siemię lniane. W związku z tym wypełniają żołądek, a przez to na długo dają uczucie sytości. Mówi się o nich – Chia nasiona mocy ! Te małe nasionka mają niezwykłe właściwości. Nasiona stanowią źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, a także wielu witamin i minerałów. Zawierają mnóstwo białka, żelaza, błonnika, wapnia. Bogate w witaminy C, A, E.
Polecam !
Składniki na dwa małe słoiczki
mleko kokosowe, sojowe, migdałowe 100 ml
wiórki kokosowe 2 łyżeczki
jogurt naturalny 2 łyżki
nasiona Chia 2 łyżki
truskawki 6 dużych
owoce świeże np. maliny, truskawki, borówki
wiórki lub chipsy kokosowe do posypania
miód lub ksylitol -opcjonalnie
Przygotowanie:
Nasiona Chia zalewam mlekiem kokosowym i odstawiam na 2-3 godziny do napęcznienia. Mleko z Chia mieszam co jakiś czas. Owoce myję, pozostawiam na durszlaku. Truskawki miksuję na gładko blenderem. Wiórki kokosowe, jogurt dodaję do mleka z nasionami, deser można posłodzić miodem, cukrem trzcinowym lub ksylitolem. Do słoiczków lub szklanek przekładam mieszankę kokosową, na wierzch zmiksowane truskawki i świeże owoce. Całość posypuję wiórkami lub chipsami kokosowymi.
Smacznego,
@Paulina
Skomentuj inspiracje: