Domowy budyń z wanilią.

Przepis


Składniki na 2-3 porcje

mleko roślinne lub krowie 2 szklanki
żółtka z 3 jaj
cukier z wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
cukier kryształ 2 łyżeczki
skrobia ziemniaczana 2 – 2 i 1/2 łyżki
laska wanilii 1/2
masło 1 łyżka
Przygotowanie

Laskę wanilii kroję na pół, wydrążam ziarenka. Szklankę mleka przelewam do rondla, dodaję laskę wanilii i doprowadzam do zagotowania. Drugą szklankę mleka przelewam do wysokiego naczynia dodaję ziarenka wanilii, żółtka, cukier, cukier z wanilią i skrobię ziemniaczaną następnie wszystkie składniki dokładnie mieszam. Mieszankę wlewam na gotujące się mleko, redukuję temperaturę. Gotuję cały czas mieszając do momentu pyrkania budyniu. Masło dodaję na sam koniec, energicznie mieszam. Budyń przelewam do pucharków lub miseczek wcześniej opłukanych zimną wodą. Świeże owoce wykładam na wierzch.

Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤