Jaglanka szarlotkowa

Przepis


Delikatny pudding na bazie kaszy jaglanej i mleka roślinnego przełożony warstwą pysznych, cynamonowych jabłek. Chrupkości i dodatkowego smaku dodają orzechy włoskie. Idealna propozycja dla osób dbających o linię, alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Podana w pucharkach zachwyci wyglądem i smakiem.


Składniki na 2-3 porcje

kasza jaglana 100 g + woda lub mleko roślinne
mleko roślinne 40-100 ml
miód 2 łyżki
jabłka duże 2
cynamon
kardamon
połowa laski wanilii
cukier
orzechy włoskie
Przygotowanie

Jabłka myjemy, obieramy ze skóry i gniazda nasiennego. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rondla, dodajemy odrobinę wody, cukier, cynamon, kardamon i prażymy do momentu odparowania soku.
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do rondla i zalewamy wodą ( na jedną miarkę kaszy dodajemy dwie miarki wody). Gotujemy do miękkości pod przykryciem, w razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mleka. Ziarenka wanilii wydrążamy i dodajemy do kaszy pod koniec gotowania wraz z laską. Następnie kaszę jaglaną miksujemy blenderem z mlekiem roślinnym ( ilość mleka należy dopasować do pożądanej konsystencji puddingu ). Pudding dosładzamy do smaku miodem lub cukrem.
Do pucharków wykładamy warstwowo pudding i jabłka, wierzch posypujemy orzechami i oprószamy szczyptą cynamonu.
Smacznego.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤