Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną galaretką
źródło inspiracji: http://waniliaikardamon.blogspot.com/2017/07/mini…
Przepis
Ciasto biszkoptowe na 6 sztuk:
3 duże jajka
5 łyżek cukru Królewskiego
8 łyżek mąki tortowej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1/2 litra mleka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru Królewskiego
½ kostki masła
50 ml likieru kokosowego
Poncz:
100 ml likieru kokosowego
100 ml wody
Dodatkowo:
1 galaretka krystaliczna (bezbarwna)
20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest czarna i czerwona porzeczka
Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich
½ szklanki wiórek kokosowych
Masło do wysmarowania kokilek
Bułka tarta do posypania kokilek
Jak wykonać takie mini torciki?
Biszkopciki:
Jajka wbijamy do misy miksera, wsypujemy cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, miksujemy do uzyskania gęstej i puszystej piany , do masy jajecznej, przesiewamy przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy aby nie utracić konsystencji piany.
6 jednakowych ceramicznych kokilek smarujemy cienko masłem, oprószamy bułką tarta i wylewamy do każdej po ¾ objętości kokilki. Pieczemy 20 minut w temp 180*c, po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, gdy przestygną wyciągamy na kratkę kuchenną i studzimy, zimne przekrawamy wzdłuż.
Likier kokosowy mieszamy z przegotowaną zimną wodą, skrapiamy przekrojone biszkopty-jedną i drugą część.
Przygotowujemy krem:
Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier kokosowy miksujemy.
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy.
Spody nasączonych mini torcików smarujemy cienko konfiturą z porzeczki, nakładamy porcję kremu, dociskamy wierzchem biszkopcików, boki smarujemy kremem obtaczamy w wiórkach kokosowych wymieszanych z orzechami, z reszty kremu robimy ozdobne rozetki na wierzchu torcików, posypujemy wymieszanymi owocami i polewamy tężejącą galaretką.
Wkładamy na całą noc do lodówki, na 15 minut przed podaniem wyciągamy z lodówki aby torciki zmiękły.
Podajemy.
@Agata
Skomentuj inspiracje: