Jogurtowe ciasto z truskawkami
źródło inspiracji: http://szuszugotuje.blog.onet.pl/?p=3519
Przepis
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklankę cukru
16 g cukru waniliowego
2 duże jajka
100 ml oleju
330 g jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
Ponadto:
ok. 300 g truskawek
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz olej. Miksujemy na najmniejszych obrotach dodając porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia tylko do połączenia składników. Kwadratową blaszkę (24x24) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do foremki.
Umyte i pozbawione szypułek truskawki przekrawamy na pół i układamy na wierzchu ciasta lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut (przed wyjęciem ciasto należy skontrolować patyczkiem- powinien być suchy). Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
@Joanna
Skomentuj inspiracje: