Jogurtowe ciasto z truskawkami

Przepis


2 szklanki mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklankę cukru

16 g cukru waniliowego

2 duże jajka

100 ml oleju

330 g jogurtu naturalnego

2 łyżki soku z cytryny

Ponadto:

ok. 300 g truskawek

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz olej. Miksujemy na najmniejszych obrotach dodając porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia tylko do połączenia składników. Kwadratową blaszkę (24x24) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do foremki.

Umyte i pozbawione szypułek truskawki przekrawamy na pół i układamy na wierzchu ciasta lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut (przed wyjęciem ciasto należy skontrolować patyczkiem- powinien być suchy). Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
@Joanna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤