Czekoladowy mus z herbatą earl grey, bitą śmietaną i owocową polewą

Przepis


Na 4 szklane pucharki
330 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżeczka liściastej herbaty earl grey
1 tabliczka gorzkiej czekolado o zawartości 74% kakao
3 jajka
3 łyżki cukru pudru Królewskiego

Bita śmietana:
200ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru Królewskiego

Owocowa polewa:
½ szklanki czarnej lub czerwonej porzeczki
½ szklanki czerwonego agrestu
1 łyżka cukru białego Królewskiego
1 listek żelatyny

Dodatkowo:
Cukier puder do oprószenia
Świeże owoce porzeczki i agrestu do dekoracji

Jak wykonać taki mus?

Herbatę wsypać do moździerza i utrzeć na pył.
Śmietankę kremówkę przelać do rondelka, podgrzać aby była dobrze ciepła, ale nie gotować!
Do ciepłej dodać połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę, wsypać sproszkowaną herbatę, odczekać 3 minuty, potem zamieszać do połączenia, do chłodnej czekoladowej masy dodać żółtka, wymieszać mikserem lub trzepaczką. Białka ubić osobno z pudrem na puszystą lśniącą masę, dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać aby nie utracić konsystencji piany.
Mus rozlać po równo do schłodzonych w lodówce pucharków.

Śmietanę kremówkę ubić na puszysto z pudrem, rozłożyć na czekoladowym musie. Włożyć do lodówki.
Polewa:
Owoce przebrać , usunąć szypułki z agrestu, zasypać cukrem, podlać dwoma łyżkami wody i gotować do momentu aż owoce się rozpadną a sok troszkę zgęstnieje.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, odcisnąć dodać gorącej ale nie gotującej się owocowej pulpy, zestawionej wcześniej z palnika, wymieszać, wystudzić, zimną polewą polać mus, udekorować wg uznania świeżymi owocami, oprószyć cukrem pudrem przez sitko i podawać.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤