Pavlova z galaretką grejpfrutową

Przepis


Beza o średnicy 22 cm:
4 białka
1 czubata szklanka cukru Królewskiego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli

Cytrynowy krem:
200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
150 ml wody
100 g cukru pudru Królewskiego
1 budyń śmietankowy
20 dag masła

Galaretka z grejpfruta:
250 ml świeżo wyciskanego soku z różowego grejpfruta
1 galaretka bezbarwna o smaku cytrynowym
Mięta lub melisa do dekoracji


Sposób wykonania deseru:
Wszystkie składniki do przygotowania bezy muszą być o temperaturze pokojowej.
Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania gęstej błyszczącej piany, stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując, pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wlać sok z cytryny, wymieszać krótko.
Masa powinna być gęsta i sztywna.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, narysować okrąg o średnicy 22 cm, wyłożyć masę bezową formując szpatułką pożądany kształt. Włożyć bezę do nagrzanego do 180*c piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp do 120*c./ Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc.

Krem:
Sok z cytryny uzupełnić wodą, odlać pół szklanki i w tym soku rozpuścić budyń. Resztę zagotować z cukrem do gotującego się soku wlewamy sok z budyniem i gotujemy, cały czas mieszając aż zgęstnieje, zestawiamy z ognia, studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy aż powstanie gęsty puszysty krem.

Galaretka z grejpfruta:
Sok grejpfrutowy , doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, do gorącego wsypujemy bezbarwną galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Schłodzony płyn wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej folią , zostawiamy najlepiej w lodówce do całkowitego stężenia. Zimną galaretkę wyciągamy na szklaną deskę, kroimy w kostkę.
Bezę przekładamy na paterę, dekorujemy kremem i galaretką oraz listkami świeżej mięty lub melisy, kroimy na kawałki i podajemy.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤