Ciasto pleśniak z wiśniami

Przepis


Pleśniak ( skubaniec )


Ciasto półkruche forma o wymiarach 30×20 cm

mąka pszenna około 450 g
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
masło lub margaryna 200 g
szczypta soli
żółtka z 5 dużych jaj
cukier puder 1/2 szklanki
gęsta kwaśna śmietana 1-2 łyżki
ponadto:

gęsty dżem z czarnej porzeczki 100 g
wiśnie 400 g
Beza

białka z 5 jaj
cukier drobny kryształ 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki
Przygotowanie:

Mąkę, sól mieszamy z proszkiem do pieczenia i wcześniej przesianym cukrem pudrem. Zimne masło lub margarynę kroimy w mniejszą kostkę i dodajemy z żółtkami do sypkich składników. Wszystkie składniki siekamy, następnie wyrabiamy na stolnicy, lekko podsypaną mąką. Ciasto zagniatamy parę minut, aż będzie delikatne i elastyczne w dotyku. W razie potrzeby dodajemy śmietanę lub więcej mąki. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną z nich zagniatamy z dodatkiem kakao, następnie chłodzimy w zamrażarce.
Wiśnie myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy pestki i odstawiamy na durszlaku, aby pozbyć się zbędnego soku. Jasną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dociskamy formując spód ciasta. W przypadku kiedy nasz dżem jest o rzadszej konsystencji spód ciasta można oprószyć bułką tartą, wówczas ciasto nie nasiąknie sokiem z owoców podczas pieczenia. Spód ciasta smarujemy dżemem, a odsączone owoce przekładamy na warstwę dżemu. Ciemną część ciasta ścieramy na wierzch wiśni.
Pianę ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy partiami cukier. Następnie do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Pianę przekładamy na warstwę ciasta kakaowego, wyrównujemy wierzch. Na pianę ścieramy ostatnią część ciasta jasnego. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C i pieczemy ciasto przez 30-40 minut. Od razu po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smacznego
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤