Ciasto marchewkowe z mascarpone i lustrzaną polewą

Przepis


Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
ciasto:
mąka pszenna 1,5 szklanki,
marchew starta 1,5 szklanki,
cukier biały Diamant 1 szklanka,
jajka 4 szt,
olej 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda 1 łyżeczka,
przyprawa do piernika 1 łyżka,
skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka,

krem z mascarpone:
śmietanka 36% 300 ml,
mascarpone 250 g,
cukier puder 3 łyżki,

polewa lustrzana:
woda 50 ml,
cukier biały Diamant 150 g,
kakao 4 łyżki,
żelatyna 2 łyżeczki,
śmietanka 30-36% 100 ml,

dodatkowo:
marchewki z masy cukrowej lub marcepanu,
orzechy włoskie do posypania,
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤