Czekoladowo miętowy sernik
źródło inspiracji: http://waniliaikardamon.blogspot.com/2017/06/czek…
Przepis
Ciasto na blachę 25/30 cm
1,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
3 łyżki ciemnego kakao
20 dag masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
Masa serowa:
1/2 kg twarogu zmielonego
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka miękkiego masła
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki mleka
4 krople miętowe
Zielony barwnik-opcjonalnie zależy jaki efekt chcemy uzyskać
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao podlewamy 5 łyżkami wody i gotujemy około 3-4 minut.
Zdejmujemy z ognia studzimy.
Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka i miksujemy na jednolitą masę, pół szklanki odlewamy, zostawiamy do polania ciasta po upieczeniu.
Do reszty masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wmieszać do ciasta wcześniej ubitą na sztywno pianę z białek, tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę.
Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, mlekiem, masłem, cukrem, oraz budyniem na jednolitą masę-krótko tylko do połączenia, na sam koniec wlewamy zielony barwnik i krople miętowe, miksujemy.
Masę serową wylewamy na kakaowe ciasto.
Pieczemy około 55 -60 minut w temp 175*c.
Po upieczeniu na jeszcze ciepłym serniku rozprowadzamy zostawioną wcześniej polewę, posypujemy zieloną posypką.
Słodkich wypieków!
@Agata
Skomentuj inspiracje: