Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną i prażonymi migdałami

Przepis


Składniki:
4 pucharki:

40 dag świeżych truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
30 dag owsianych maślanych ciasteczek
400 ml bitej śmietany
4 duże gałki lodów waniliowych
50g prażonych migdałów
Melisa lub mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem oraz cukrem z cytryną , stawiamy na gazie i podgrzewamy aż puszczą sok i się zagotują, zestawiamy z ognia.
Na dnie szklanych pucharków rozkładamy pokruszone ciasteczka, wlewamy po równo gorące truskawki, wkładamy po gałce lodów , przykrywamy bitą śmietaną, posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, dekorujemy melisą lub miętą, natychmiast podajemy.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤