Sernik gotowany z malinami i żelką kokosową

Przepis


Forma 24/24 cm

2 duże opakowania herbatników maślanych

Masa serowa:
½ kg twarogu mielonego
10 dag masła
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 ml mleka
3 jajka
½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego

Warstwa malinowa:
½ litra malin
½ szklanki cukru
2 galaretki malinowe
1 szklanka wody

Żelka kokosowa:
½ litra mleka kokosowego
½ szklanki cukru
25 g żelatyny
2 łyżki wiórek kokosowych
50 ml likieru kokosowego
Wiórki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Masa serowa:
Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry, postawić garnek na średnim ogniu na kuchence, mieszać rózgą aż masa się rozpuści i połączy. Budyń i mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej cały czas mieszając ugotować tak jak gotujemy zwykły budyń, masa zgęstnieje.

Warstwę herbatników ułożyć w blaszce, wylać jeszcze ciepłą masę serową, przykryć drugą warstwą herbatników.

Masa malinowa:
Maliny przesypać cukrem, wstawić na kuchenkę wlać wodę i doprowadzic do wrzenia, pogotować minutę, dwie, zestawić z ognia, wsypać do masy suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić, tężejącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwa herbatników, włożyć do lodówki na czas robienie żelki kokosowej.


Warstwa kokosowa:
Żelatynę zalać ½ szklanki mleka kokosowego, pozostałe mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, do gorącego dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do wystudzenia, gdy zacznie tężeć można masę napowietrzyć mikserem-powstanie pianka, do zimnej masy wlać likier kokosowy oraz wsypać dwie łyżki wiórek i wymieszać. Tężejącą masę wylać na herbatniki, oprószyć grubo wiórkami, gotowy sernik chłodzić cała noc w lodówce.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤