Tort Czarny Las - Szwarcwaldzki

Przepis


Składniki na 1 blat ciasta o śr 22cm:

120 g mąki pszennej
13 g kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
27 g miękkiego masła
70 g cukru
1 jajko
120 ml mleka

Krem śmietankowy:

850 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej*
450 g serka mascarpone, schłodzonego
5 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku

Frużelina wiśniowa:
500 g świeżych/mrożonych wiśni (bez pestek)
30 ml zimnej wody (jeśli chcemy sok do nasączenia, dodajemy 80ml)
1–2 łyżki cukru brązowego lub więcej, do smaku
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka soku z wiśni
1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody

Nasączenie:

2 płaskie łyżeczki kakao
3/4 szkl przegotowanej, zimnej wody

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
90 ml śmietany kremówki 30/36%

Dodatkowo:

świeże wiśnie
trochę startej czekolady
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤