Pomarańczowe pączki z lukrem

Przepis


Składniki: (na 8 pączków)

Rozczyn:
20 g świeżych drożdży
4 łyżki ciepłego soku pomarańczowego
2 łyżki mąki pszennej tortowej

Ciasto:
280 g mąki pszennej tortowej, przesianej + mąka do podsypywania
cały powyższy rozczyn
40 g cukru
1/4 łyżeczki soli
125 g ciepłego soku pomarańczowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka octu
2 żółtka z dużych jajek
25 g masła stopionego i przestudzonego
Nadzienie pomarańczowe:
450 ml soku pomarańczowego
3 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
Lukier:
3/4 szkl cukru pudru
kilka łyżek soku z pomarańczy
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
skórka z pomarańczy do dekoracji
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤