Ciasto Snickers bez pieczenia

Przepis


oremka 24x24cm



Spód:
250g herbatników,
150g masła lub margaryny.
Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, wymieszać ze zmielonymi ciastkami i wylepić nimi dno formy o wym. 24x24cm. Odstawić.

Masa:
250ml śmietanki 30% lub 36%,
500 g serka mascarpone,
100g cukru pudru,
6 batonów Snickers (każdy po 37,5g),
ok. 150g herbatników.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce serka. Nie ubijać jednak zbyt długo, by masa się nie zważyła. Batony pokroić w bardzo cienkie plasterki, wymieszać wraz z masą. Wyłożyć na przygotowany spód. Równomiernie rozsmarować, przykryć warstwą herbatników i wstawić do lodówki.

Polewa:
400g masy krówkowej (kajmaku),
orzeszki do posypania lub starta czekolada.
Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Można posypać np. posiekanymi orzechami lub startą czekoladą. Przechowywać w lodówce, jednak wyjąć ciasto z lodówki 30-60 minut przed podaniem.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤