Ciasto dyniowe ucierane, z konfiturą i lukrem cytrynowym - na dobry humor :)

Przepis


35 dag dyni (obranej i pokrojonej na kostkę o boku 2 cm)
40 dag pszennej mąki (2 i 2/3 szklanki)
20 dag cukru (1 szklanka)
20 dag miękkiego masła
3 jajka
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub cukrem z prawdziwą wanilią)
skórka otarta z jednej cytryny

nadzienie:
słoik (200 ml) konfitury pomarańczowej - polecam Ci konfiturę marki "Smaki i aromaty" (może też być brzoskwiniowa lub morelowa lub taka, którą lubisz najbardziej)

lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z jednej cytryny

posypka:
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 dag orzeszków pistacjowych - obranych z łupinek i niezbyt drobno posiekanych
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤