Bezglutenowa Wegańska Tarta kokosowa z truskawkami
źródło inspiracji: http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/2016/06/…
Przepis
Na spód :
1 szklanka mąki gryczanej
0,5 szklanki mąki kokosowej
60 ml oleju kokosowego
3 stołowe łyżki ciemnobrązowego cukru trzcinowego u mnie Muscovado
3 łyżeczki przecieru z suszonych daktyli lub opcjonalnie dowolnego syropu np z agawy lub klonowego
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Na krem :
1 puszka 400 ml mleka kokosowego
1 łyżka (ml) ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
ok. 1/4 szklanki cukru drobnego
2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Ponadto na czerwoną polewę:
Szklanka soku malinowego rozrobiona z dwiema łyżkami mąki ziemniacznej
lub kisiel o smaku truskawkowym rozrobiony w 250 ml wody.
oraz 250 g świeżych truskawek
Skomentuj inspiracje: