Muffiny z jeżynami

Przepis


2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
200 g masła, rozpuszczonego
1/2 łyżeczki sody3
1 łyżka proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki śmietany 18 %
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki cukru
2 szklanki jeżyn
Dodatkowo na kruszonkę:
3 łyżki masła, rozpuszczonego
szczypta soli
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru brązowego
Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia,sodę i sól. Odstaw na bok.
Do drugiej miski dodaj masło,oba cukry,śmietanę,jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
Mokre składniki dodaj do mąki i wymieszaj,najlepiej łyżką. Na koniec dodaj jeżyn i wymieszaj.
Ciasto wyłóż do papilotek.
Przygotuj kruszonkę.
W misce połącz ze sobą mąkę,cukier,sól i cynamon. Dodaj masło. Wyrób kruszonkę i posyp nią muffinki.
Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 190 C. przez ok. 20-25 minut.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤