Królewski sernik kokosowy

Przepis


Ciasto: 250 g mąki pszennej / 120 g zimnego masła / 100 g cukru pudru / 1 łyżka smalcu (można pominąć) / 1 żółtko / 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18% / 1,5 łyżki kakao / pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto zagnieść i szybko wyrobić (najszybciej zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, podzielić na 2 części, owinąć je folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć do zamrażarki na około 2 godziny.

Masa serowa: 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) / 5 jajek / 100 g masła / 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków / 250 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki 30% / 100 g wiórków kokosowych / 2 łyżki mąki pszennej / 1 łyżka mąki ziemniaczanej / ew. 1 łyżka likieru kokosowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksować, do połączenia. Dodać jajka, zmiksować. Na sam koniec wmiksować śmietankę kokosową, wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy.
@Kasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤