Babaeczki z budyniem

Przepis


Składniki na ok 21 babeczek

Ciasto: 300 g mąki / 150 g masła / duża szczypta soli / 50 g cukru pudru / 3 żółtka / 2 łyżki gęstej śmietany 18%
dodatkowo: budyń waniliowy lub śmietankowy na 0,7 l z cukrem / 600 ml mleka

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy ją na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy budyń. Do garnka wlewamy odmierzoną ilość mleka, odlewamy pól szklanki. Mleko zagotowujemy. Proszek budyniowy rozpuszczamy w pozostałym mleku i wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszamy. Całość zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż masa stanie się gęsta. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Z placka wycinamy okrągłe kształty i układamy je w foremkach. Kolejno foremki wypełniamy budyniem i przykrywamy ciastem. babeczki nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny – pieczemy aż do zarumienienia.
@Kasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤