Pleśniak z dżemem lub owocami

Przepis


ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
5 żółtek
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
250 gramów zimnego masła lub margaryny
2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
parę kropel aromatu rumowego lub migdałowego
2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%

pianka:
5 białek
1 paczuszka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
0,5 szklanki cukru
szczypta soli

dodatkowo:
400 gramów konfitury lub dżemu (u mnie z czarnej porzeczki), ewentualnie 400 gramów owoców (można wymieszać owoce z dżemem)
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤