Placek ze słodkich ziemniaków
źródło inspiracji: http://www.food2.pl/2016/04/Placek-z-Batatow.html
Przepis
Kruchy spód:
220 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
30 g cukru pudru
150 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli morskiej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
30-60 ml mleka
Nadzienie:
2-3 bataty (ok. 1 kg)
2 całe jajka
¾ szklanki cukru trzcinowego
125 ml śmietany kremówki
100 g masła
ziarenka z 1 laski wanilii
skórka z 1 pomarańczy
2 łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki mielonych goździków
Bita śmietana:
250 ml kremówki
50 g cukru pudru
ziarenka z ½ laski wanilii
Dodatkowo:
orzechy pekan do przybrania
cynamon do posypania
Skomentuj inspiracje: