Placek ze słodkich ziemniaków

Przepis


Kruchy spód:

220 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
30 g cukru pudru
150 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli morskiej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
30-60 ml mleka


Nadzienie:

2-3 bataty (ok. 1 kg)
2 całe jajka
¾ szklanki cukru trzcinowego
125 ml śmietany kremówki
100 g masła
ziarenka z 1 laski wanilii
skórka z 1 pomarańczy
2 łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki mielonych goździków


Bita śmietana:

250 ml kremówki
50 g cukru pudru
ziarenka z ½ laski wanilii


Dodatkowo:

orzechy pekan do przybrania
cynamon do posypania
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤