Strudel serowy z truskawkami
źródło inspiracji: http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/04/stru…
Przepis
Ciasto drożdżowe:
40 dag mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych Delecta
150 ml ciepłego mleka
5 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego Delecta
2 jajka
10 dag masła
Szczypta soli
Masa serowa:
20 dag mielonego twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego Delecta
1 łyżka kuleczek zbożowych w różowej skorupce Delecta
6-7 świeżych truskawek
Kruszonka:
10 dag mąki pszennej
5 dag masła
2 łyżki cukru trzcinowego brązowego
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią, szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.
Masa serowa:
Twaróg wymieszać łyżką z jajkiem i cukrem dodać różowe kuleczki zbożowe oraz budyń, ponownie wymieszać.
Truskawki obrać z szypułek pokroić w kostkę.Kruszonka:
Mąkę wymieszać z brązowym cukrem, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą serową, posypujemy pokrojonymi truskawkami, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm, posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym pieczemy w 180*c około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową.
Słodkich wypieków!
@Agata
Skomentuj inspiracje: