Najlepszy sernik z bezą
źródło inspiracji: http://milionsposobow.pl/sernik-budyniowy-beza/
Przepis
Ciasto:
mąka pszenna – 300 gramów dobrej mąki, czyli jakieś dwie pełne szklanki
masło – 150 gramów, to będzie 3/4 standardowej kostki
jajka – dwa
cukier – kryształ, pół szklanki
proszek do pieczenia – dwie łyżeczki
wanilia – trochę ekstraktu, lub proszku, jak lubisz wsyp ten chemiczny cukier o smaku wanilii
Masa serowa:
tłusty twaróg – najlepiej iść na łatwiznę i kupić jakiś dobry twaróg już zmielony, tak zwany sernikowy, kup kilogram
cukier – 3/4 szklanki
żółtka – cztery
mleko – trzy szklanki
budyń waniliowy – dwa opakowania
sok z cytryny – wyciśnięty z jednej cytryny
Beza:
białko – cztery
cukier – cztery łyżki
Skomentuj inspiracje: