Ciasto biszkoptowe z bezą.

Przepis


Składniki(blaszka 35 cm x 25 cm)

Biszkopt
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka kakao (decomoreno)

Masa budyniowa
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. cukru ( w oryginale było 1/2 szkl.)
1 cukier waniliowy
2 szkl. mleka
1 kostka margaryny (można dać masło)

Beza kokosowa
4 białka
1/3 szkl. cukru ( w oryginale było 3/4 szkl)
200 g wiórków kokosowych

Biszkopt
Jajka ubić z cukrem. Wsypać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 30 min., w temp.160 st . C

Masa budyniowa
Żółtka, mąkę, cukry oraz 1/2 szkl. mleka dokładnie wymieszać (można zmiksować blenderem).
Wlać na gotujące się, pozostałe mleko. Ugotować budyń.
Ostudzony budyń utrzeć z miękką margaryną.

Beza kokosowa
Białka ubić z cukrem na sztywno. Wsypać wiórki, dokładnie wymieszać.
Przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec ok. 20 min. w temp. 170 st. C.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż (można przekroić w proporcjach 1/3 i 2/3 lub tradycyjnie, na pół)
Jeden płat ciasta posmarować połową masy budyniowej. Przykryć bezą. Posmarować pozostałym kremem.
Przykryć drugim płatem biszkopta. Dowolnie udekorować (np. rozsmarować na wierzchu kilka łyżek masy budyniowej i posypać wiórkami kokosowymi).
Przed podaniem, przez kilka godzin, schłodzić w lodówce.

Oryginalny przepis pochodzi z „Moja Kuchnia. Biszkopty i ciasta owocowe”, wyd. 6, 2013.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤