Marysieńka
źródło inspiracji: http://dylematyzchaty.blog.pl/2016/02/27/marysien…
Przepis
Składniki (blacha 24 cm x 28 cm, lub o zbliżonych wymiarach)
biszkopt ciemny:
7 jajek
1 szklanka cukru
5 pełnych łyżek mąki
2 pełne łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
blat orzechowy:
1 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
5 białek
3/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szkl)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowy:
500 ml mleka
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szkl.)
5 żółtek
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
dodatkowo:
bułka tarta i margaryna do przygotowania blachy
płatki migdałów, opcjonalnie orzechy włoskie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Następnie cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku.
Do masy wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 30 – 40 min.
Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.
Następnie przygotowujemy blat orzechowy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier.
Wsypujemy orzechy, mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 30 – 40 min.
Blat pozostawiamy do wystygnięcia.
Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną.
Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę oraz dodajmy po łyżce budyń i ciągle ucieramy, aż powstanie jednolity krem.
Odkładamy 2 – 3 łyżki do posmarowania góry ciasta.
Biszkopt ciemny przekrawamy na dwa blaty.
Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 1/2 cześć masy przykrywamy blatem orzechowym i wykładamy drugą część kremy.
Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, wierzch smarujemy odłożoną masą i posypujemy płatkami migdałów i u mnie także orzechami włoskimi.
Ciasto wstawiamy w zimne miejsce, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
@Anna
Skomentuj inspiracje: