Seromak
źródło inspiracji: https://jacobtastes.wordpress.com/2016/02/08/sero…
Przepis
Składniki:
Ciasto kruche:
200g masła
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
5 żółtek
szczypta soli
Masa serowa:
500g twarogu
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 opakowanie budyniu waniliowego
Masa makowa:
800g masy makowej (tak, użyłem kupnej :P)
Przygotowanie:
Masło kroimy w drobną kostkę. Kładziemy je do miski, wsypujemy 2 szklanki mąki i siekamy nożem. Do przesiekanej mąki z tłuszczem wsypujemy cukier, kakao, szczyptę soli i zółtka. Zagniatamy całość na jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 30-40 minut.
Pół kostki masła ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jedno całe jajko i ubijamy dalej. Do masy dodajemy po jednej łyżeczce zmielonego twarogu. Do utartej masy serowej dodajemy budyń i mieszamy dokładnie.
Ze schłodzonego ciasta kruchego zostawiamy około 1/4 do kruszonki. Pozostałą częścią wylepiamy natłuszczoną i podsypaną bułką tartą blaszkę. Na cieście kruchym rozprowadzamy masę makową. Na nią nakładamy masę serową. Na wierzchu rozprowadzamy pianę z białek pozostawionych od ciasta kruchego. Na pianę ścieramy schłodzoną resztę ciasta kruchego.
Całość pieczemy około 55-65 minut w 175 stopniach.
Upieczone i ostudzone ciasto najlepiej przez noc schłodzić w lodówce.
@Jakub
Skomentuj inspiracje: