Chrust(Faworki)

Przepis


Składniki:

40 dag mąki pszennej
12 łyżek gęstej,kwaśnej śmietany
6 żółtek
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania

Mąkę zmieszać z żółtkami,solą,spirytusem,śmietaną.Starannie wyrabiając,od czasu do czasu,wybijać wałkiem na stolnicy,aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.Wałkować partiami,jak najmniej podsypując mąką,aby ciasto nie wysychało.Radełkiem lub nożem wycinać pasy długości ok 15 cm i szerokości ok 3-4 cm.Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż i przewinąć.Smażyć na tłuszczu na złoty kolor(do tłuszczu dodać trochę spirytusu). Po usmażeniu wyjmować na papierowy ręcznik,aby ociekły.Układać na talerzu,posypać cukrem pudrem.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤