róże karnawałowe

Przepis



250 gramów mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżka spirytusu
30 gramów stopionego, schłodzonego masła (2 łyżki)
80 gramów kwaśnej, gęstej śmietany ( 2 kopiaste i 0,5 łyżki)
0,5 słoiczka marmolady, dżemu lub np 30 szt wisienek w likierze
cukier puder do posypania




Z mąki, masła, śmietany, spirytusu i żółtek zagniatamy ciasto, wkładamy je w woreczku foliowym na 30 - 60 minut do lodówki.
Następnie ciasto przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mięsa ( na najmniejszych oczkach).
Następnie ciasto ciasto dzielimy na 2 części, jedną wkładamy do woreczka, drugą wałkujemy cieniutko.
Przygotowujemy sobie 3 foremki do wykrawania, u mnie 5,4,3 cm ( mała filiżanka, pokrywka od pudełka na wykałaczki i tylka od szprycy, także dobór jest dowolny :)
Wykrawamy taką samą ilość każdej wielkości.
Każde kółeczko nacinamy zostawiając środek nienacięty, składamy zaczynając od największego, smarując odrobiną białka na każdym sklejeniu, "kwiatuszek" w środku leciutko dociskamy, aby kółeczka się trzymały.
Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta.


Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (zaczynamy do strony sklejenia). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na środek każdej "różyczki" nakładamy odrobinę dżemu lub marmolady (dobrze się to robi nożykiem do warzyw), następnie posypujemy obficie cukrem pudrem.


@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤