Faworki idealne
źródło inspiracji: http://www.kuchniaupoli.pl/faworki-chrusty-2/
Przepis
Faworki czyli chrusty, chruściki czy kręple. Najczęściej smażone w okresie karnawału, tłustego czwartku, i na ostatki. Falowane, chrupkie ciastka posypane cukrem pudrem, ze śmietanowego ciasta, smażone jak pączki.
Składniki;
mąka pszenna 2 szklanki
śmietana gęsta kwaśna 4-5 łyżki
szczypta soli
cukier waniliowy 16 g
żółtka z 5 jaj
masło roztopione 2-3 łyżki
spirytus 2 łyżki
olej rzepakowy lub smalec do smażenia 1 litr
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy, dodać żółtka, śmietanę, spirytus i dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć na blat lub stolnicę lekko oprószyć mąką. Zagniatać ciasto na zmianę bijąc o blat lub uderzając wałkiem, powinno mieć konsystencję gładką i elastyczną. Im dłużej ciasto będzie ” bite ” tym więcej wtłoczymy w nie powietrza, dzięki temu podczas smażenia pojawią się charakterystyczne pęcherzyki. Ciasto owinąć folią spożywczą odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło w lodówce.Ciasto podzielić na parę części z każdej rozwałkować placek bardzo cienko, z którego radełkiem wykrawać paski o szerokości 3 cm, a długości 12-13 cm. W każdym pasku po środku naciąć faworka, jeden koniec przeciągnąć przez dziurę i lekko uformować kształt kokardy. Faworki smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Chrusty odsączyć nadmiar tłuszczu na bibule. Wystudzone chrusty oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
@Paulina
Skomentuj inspiracje: