chleb orkiszowy ze słonecznikiem

Przepis



0,5 kg mąki orkiszowej razowej (pod spodem pokazuję jakiej użyłam)
1,5 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki wody w temp. pokojowej
1 łyżka oleju
25 gramów drożdży
100 gramów ziaren słonecznika

do posypania:
1,5 garści ziaren słonecznika


Taką dokładnie miałam mąkę:




Mąkę przesiewamy z solą, słonecznikiem, robimy zagłębienie, wkruszamy w nie drożdże, podlewamy 4 - 5 łyżkami wody, dodajemy miód, mieszamy palcami by substancje się połączyły, odstawiamy na kilkanaście minut by drożdże zaczęły "pracować".






Po upływie tego czasu wlewamy olej i stopniowo resztę wody zagniatając elastyczne ciasto, jeśli się klei możemy lekko podsypać je mąką.




Podłużną foremkę o wymiarach 25x10 cm lekko natłuszczamy, posypujemy mąką, wykładamy ciasto, przyklepując dostosowujemy je do foremki. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce by podwoiło objętość.






Po upływie tego czasu wierzch chleba smarujemy odrobiną wody w temp. pokojowej, posypujemy słonecznikiem.




Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy około 50 minut (upieczony chleb wydaje przy postukiwaniu głuchy odgłos).

Studzimy na kratce, smacznego :)


@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤