Puszysta drożdżówka z dżemem i kruszonką

Przepis



0,5 kg mąki pszennej (optymalnie tortowej typ 550)
250 - 300 ml mleka w temp. ciała
30 gramów drożdży
3/4 szklanki cukru
30 gramów stopionego, schłodzonego masła
1 łyżka cukru z wanilią
2 żółtka
szczypta soli

kruszonka:
100 gramów masła w temp. pokojowej
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru z wanilią

dodatkowo:
3/4 słoiczka ulubionego dżemu lub konfitury (najlepiej niskosłodzonego)

W mleku dokładnie rozprowadzamy drożdże razem z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy do "ruszenia" na około 10 - 15 minut.

Pozostałą mąkę przesiewamy z solą, cukrami, stopniowo dodajemy podrośnięty rozczyn, żółtka oraz przestudzony tłuszcz stopniowo zagniatając elastyczne, ale dość lepkie ciasto (jeśli klei się bardzo, bardzo możemy dosypać 1 łyżkę mąki, jeśli się klei dość, nic nie dosypujemy) :)







Dno kwadratowej blaszki o boku 25 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto i dostosowujemy je do dna foremki, odkładamy w ciepłe miejsce na 2,5 - 3 godziny. Ciasto ma zwiększyć swoją objętość na około 2,5 - 3 raza.





Przed końcem rośnięcia sprawnie zagniatamy kruszonkę.




Wierzch podrośniętego ciasta delikatnie (słabo dociskając) smarujemy dżemem, posypujemy kruszonką.





Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), kruszonka ma się lekko zezłocić.
Gotowe :)


@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤