Rurki z kremem śmietanowym

Przepis


Rurki z kremem
Składniki na około 40 sztuk na formie 10 cm
mąka pszenna 400 g plus do podsypywania
śmietana 210 g
masło 83 % 210 g
szczypta soli
cukier 4 łyżki

Przygotowanie
Mąkę przesiać do misy robota kuchennego, dodać sól wymieszać. Zimne masło pokroić w drobną kostkę, dodać z śmietaną wyrobić gładkie ciasto. Ciasto można wyrobić ręcznie za pomocą siekacza do ciasta kruchego, siekając mąkę z masłem stopniowo dodając śmietanę. Stolnicę oprószyć mąką, przełożyć ciasto zagnieść chwilę. Następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić około 30 minut. W tym czasie rurki metalowe nasmarować masłem. Komplet foremek to koszt rzędu 5-8 zł, proponuję kupić dwa zestawy wówczas ich przygotowanie trwa o wiele krócej. Część ciasta rozwałkować bardzo cienko 1 mm, za pomocą radełka wyciąć paski o szerokości 1-1,5 cm x 20 cm długości. Pasek ciasta zawinąć spiralnie na metalową rurkę tak, aby lekko warstwy zachodziły na siebie. Cukier wysypać na płaski talerzyk, każdą rurkę obtoczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem niewielkiego odstępu. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200 °C na rumiany kolor. Gorące rurki ostrożnie zdjąć z formy, pozostawić do wystudzenia.

Krem śmietanowy
serek mascarpone 250 g
śmietana 30-36 % 400 ml
cukier puder 2-3 łyżki

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera. Serek mascarpone wymieszać z przesianym wcześniej cukrem pudrem. Ubitą śmietanę ostrożnie połączyć z serkiem. Początkowo do serka dodać trzy łyżki śmietany, wymieszać. Następnie dodawać partiami do śmietany po łyżce, każdorazowo krótko zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, rurki wypełnić kremem.

Przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte w pojemniku.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤