Sernik z brzoskwiniami

Przepis


Ciasto:

200g margaryny
2 szklanki mąki
8 łyżek cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski,wymieszać mikserem.Ciasto przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść podsypując mąką.Owinąć folią i włożyć na ok 20 min do lodówki.Tortownicę dobrze natłuścić,obsypać bułką tartą.Schłodzonym ciastem wylepić spód i boki tortownicy,niewielką część zostawić.Ciasto włożyć do piekarnika na ok 10 min w 200stC,aż spód się przyrumieni.

Masa serowa:

100 g masła
1kg sera białego dobrej jakości
1/2 -3/4 szklanki cukru pudru
5 jajek
2 łyżki śmietany
budyń śmietankowy
brzoskwinie z puszki

Brzoskwinie osączyć z zalewy i osuszyć,najlepiej na papierowym ręczniku.Pokroić na ćwiartki.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając.Następnie dodać stopniowo zmielony ser,śmietanę i budyń.Na końcu wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek.
Na podpieczonym cieście położyć trochę masy serowej,ułożyć brzoskwinie,przykryć masą serową,znowu brzoskwinie i reszta masy serowej.Wyrównać powierzchnię.Ciasto wstawić do piekarnika na ok 45 min w 180stC.Z pozostałego ciasta można powycinać foremkami gwiazdki.Po 45 min gdy sernik już dobrze wyrośnięty i przyrumieniony można ułożyć gwiazdki na nim,posmarować białkiem i ponownie wstawić do piekarnika.Piec ok 20 min,aż gwiazdki się zarumienią.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤