Ciemny bogaty keks

Przepis



250g suszonych owoców – użyłam suszonej żurawiny, miechunki i rodzynek
5-6 łyżek soku pomarańczowego lub likieru pomarańczowego, migdałowego
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
150g ciemnego cukru – dark muscovado
200g poszatkowanych orzechów – użyłam orzechów włoskich, laskowych i nerkowca
3 duże jajka
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
40g masła – roztopionego
Wierzch:
60g orzechów włoskich Bakalland
60g orzechów nerkowca Bakalland
60g żurawiny
60g kandyzowanych wiśni
60g cukru
60g masła
2łyżki naturalnego miodu
Dodatkowo:
cukrowe gwiazdki do ozdoby
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤