Sypana szarlotka

Przepis


Składniki:
300 g mąki pełnoziarnistej
300 g kaszy manny
300 g cukru
300 g masła
8 jabłek
garść rodzynek
garść orzechów
szczypta cynamonu, kardamonu, kurkumy oraz rozdrobnionych goździków
alkohol do smaku (np. rum)
kawa mielona do dekoracji
Kaloryczność: niska
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:

Sypana szarlotka to absolutny hit pod względem wygody i szybkości przygotowania ciasta! Nie potrzebujesz miksera, a zbędne jest również uciążliwe ugniatanie ciasta. Wystarczy pokroić jabłka, sypnąć przyprawami i bakaliami oraz przesypywać suche składniki na ciasto! GOTOWE I PYSZNE <3

Ciasto poleca się jeść na ciepło z kulką lodów waniliowych! :) Mniam….

Kosztujcie…

Wymieszaj w misce suche składniki
Pokrój jabłka na cienkie plasterki, dodaj do nich rodzynki, orzechy oraz zalej delikatnie smakowym alkoholem
Wysmaruj tortownicę (24cm) masłem i wysyp pierwszą warstwę (1/3) suchych składników
Do tortownicy przełóż pół jabłkowego farszu i przysyp drugą warstwą suchych składników
Do tortownicy wyłóż jabłkowy farsz do końca i przysyp trzecią warstwą suchych składników
Wierzch ciasta obłóż pokrojonym w cienkie (2-3mm) plasterki masłem. Cały wierzch powinien być przykryty.
Do dekoracji ciasta polecamy mieloną kawę, która nada delikatny smak i aromat
Piecz 60 min w 180 stopniach w piekarniku z programem grzanie góra/dół
Sypana szarlotka jest gotowa! Pokrój ją przestygnięciu i SKOSZTUJ.
@Jasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤