Ciasto dyniowe

Przepis


Składniki:
250 g musu z dyni lub 1kg dyni
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
skórka starta z 1 pomarańczy
3 jajka
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru pudru
Kaloryczność: niska
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:

Ciasto dyniowe uwielbiam przygotowywać jesienią, podczas sezonu na dynie. Ciasto to znika w czasie krótszym niż je przygotowuję :) Pyszne polecam!

Mus dyni:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, kroimy dynię na około pół kilogramowe kawałki.
Usuwamy pestki, ale nie pozbawiamy dyni pestek.
Układamy na blaszce kawałki dyni skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
Następnie łyżką oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładki mus, odmierzamy do ciasta 250 g.

Ciasto:

Blachę o około średnicy 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Nastawiamy piekarnik na około 180 stopni.
Rozpuszczamy masło na małym ogniu mieszając. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Następnie odstawiamy z ognia.
Dodajemy mus z dyni i skórkę z pomarańczy, mieszamy, studzimy.
Następnie odkładamy pół szklanki masy na polewę do ciasta.
Do reszty dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę dodajemy do miski razem z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając łyżką.
Masę wykładamy do blachy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 45 minut.

Polewa:

Do odłożonej masy wcześniej dodajemy cukier puder i mieszamy.
Następnie polewamy masą wystudzone ciasto.
@Jasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤